بررسي تاثير دوره پيش دبستاني بر پيشرفت تحصيلي دختران
بررسي تاثير دوره پيش دبستاني بر پيشرفت تحصيلي دختران در دروس رياضي املا و فارسي
فهرست مطالب
سرآغاز
مقدمه1
فصل اول
2- بيان مسئله 15
3- ضرورت و اهميت تحقق 15
4- اهداف تحقيق 16
5-تعريف اصتلاحات تحقيق 18
6-سئوالات تحقيق18
7-فرضيه تحقيق18
8-متغير ها18
فصل دوم –پيشينه مطالعاتي
9- تاريخچه آموزش در دوران كودكي در جهان 22
10- تاريخچه آموزش و پيش دبستاني در ايران 23
11- سير فرهنگ و تعليم و تربيت در اروپا 26
12- تعليم و تربيت از ديدگاه اسلام 30
13- مرور اجمالي بر آموزش پيش دبستاني در كشور هاي مختلف جهان31
14- تاثير اشتغال مادران بر عملكرد كودكان پيش دبستاني 36
فصل سوم- روش تحقيق
16-مدل آماري62
17-جامعه آماري65
18-نمونه آماري 65
19-ابزار اندازه گيري
20-چگونگي نمونه گيري
21-آزمون T66
22-ويژگي هاي توزيعاي Tاستودنت67
23-آزمون Tمقايسه ميانگين هاي مستقل 67
فصل چهارم – تجزيه و تحليل داده ها
24- خلاصه نتايج آماري69
25- جدول توضيع جدول فراواني درس فارسي 71
26- جدول توضيع فراواني درس رياضي 76
27- ليست نمرات پس آزمون درس املا 78
28- جدول توضيع فراوانيدرس املا 78
29- مقايسه و تفسير ميانگين 78
30- خلاصه و نتيجه گيري83
31- نتيجه گيري84
فصل پنجم –بحث و نتيجه گيري
32- محدوديتهاي تحقيق 88
33- توصيه ها براي تحقيقات بعدي88
34- منابع 89
چكيده تحقيق:
اين پژوهش تحت عنوان تاثير دوره پيش دبستاني بر پيشرفت تحصيلي كودكان دوره ابتدايي شهر تهران صورت گرفته است.
جامعه آماري شامل60 نفر ، كه انتخاب آنها بصورت كاملاً تصادفي مي باشد. با توجه به اينكه پژوهشهاي متعدد در مورد پيشرفت تحصيلي صورت گرفته ، اما هنوز بسياري از زواياي اين امر مهم ناشناخته باقي مانده و كشور ما با وجود سرمايه گذاري ها و صرف هزينه هاي كلان هنوز موفقيت هاي لازم را در اين زمينه كسب نكرده است اين پژوهش در صدد است تا زاويه اي ديگر از اين پديده را روشن كند و مسئولين آموزشي را براي رسيدن به اهدافشان ياري نمايد.
امروزه اين نكته در زمينه تربيت مسلم است كه متناسب بودن برنامه و محتواي آموزشي با مراحل تحول دانش آموزان باعث فهم مطالب و اجتناب از انباشن حافظه مي گردد و يك ضرورت آموزشي محسوب مي شود.
براين اساس پژوهش حاضر در صدد است تا ارتباط بين تاثير پيش دبستاني بر پيشرفت تحصيلي بين كساني كه دورۀ پيش دبستاني را طي نموده اند و آنهايي كه از گذارن اين دوره بي بهره بوده اند را روشن سازد.
(پيشگفتار)
اگر چه قصد ما بررسي تاريخچۀ آموزش متوسطه نيست اما براي آشنايي خوانندگاه بايد گفت كه نظام آموزش متوسطه ايران مراحل زير را طي كرده است.
1-مرحله اي كه خود به خود دنبالۀ دورۀ ابتدايي محسوب مي شود و در آن مسئله انتخاب رشتۀ مطرح نبود .
2-مرحله اي كه دورۀ دوم متوسطه ابتدا به ادبي، طبيعي و رياضي و هنرستاني و سپس به دوره ها يا رشته هاي ديگر تقسم مي شود.
اما از سال 1350 با تاسيس دورۀ راهنايي تحصيلي دورۀ متوسطه به 4 سال با عنوان رشته هاي نظري ، شامل رياضي فيزيك ، علوم تجربي ، ادبيات و علوم انساني ، شاخه فني و حرفه اي تغيير يافت.
در سالهاي اخير در نظام جديد آموزش متوسطه با چهره اي متفاوت از قبل همانند آنچه در دانشگاه به عنوان واحد در نظر
گرفته مي شود ؛ به صورتي ديگر ظاهر شد.
به اين ترتيب كه در اين نظام دروس مرتبط به هم نبود و چيزي به عنوان تكرار پايه تحصيلي كه دانش آموزان در آن متحمل آن مي شوند در اين نظام مشاهده نمي شود.
حال بايد ديد پيشرفت دانش آموزان نظام جديد با توجه به عواملي كه بعد به ذكر آن خواهيم پرداخت با توجه به تاريخ گذشته انسان و نسل بشر مي توان چنين نتيجه گيري كرد كه بشر از همان اوان خلقت هميشه و بطور دائم در پي آموزش و فراگيري بوده است و اين آموختن مراحل و اشكال مختلفي داشته است و در دوران مختلف شيوه آموزش و آموختن انسان متفاوت بوده است.
مثلاً ديده مي شود كه انسان در دوران گذشته با مشاده طبيعت و موجودان موجود در آن دست به آموختن مي زده و بعد از آن براي ايجاد ارتباط با نسانهاي ديگر از راه وروشهاي مختلف بهره گرفته است و بعدها براي ارتباط با ديگران از نوشتن نامه استفاده مي كرده كه بسته به قوم مشخص طرق گوناگوني داشته است.
مثلاً دردوره اي از خط تصويري براي نوشتن استفاده مي كرده و قومي درجاي ديگري از خط ميخي استفاده مي كرده كه البته استفاده از اين روشها نيز نياز به آموختن داشته است.
و با گذشت زمان در طي چند قرن اخير انسان نياز به آموختن را براي همه افراد بشر ضروري مي بيند و شروع به ايجاد مكانهاي مشخصي براي اين كار مي كند و با پيشرفت انسان در مورد علوم و دانش اين مراكز دانش و تعليم و تربيت هم صورت مشخص تري به خود مي كيرد و بصورت مجزاتري وجود پيدا مي كند.
هر چه مي گذرد انسان در مي يابد كه آموختن دانش در سنين پايين تر و كودكي بهتر است از دوران بزرگسالي صورت مي گيرد و با تحولات زيادي كه در قرون اخير در زمينه تعليم و تربيت كودكان انجام گرفته بر اهميت توجه به امور كودكان و مراكز تعليم و تربيت آنان پيش از پيش افرزوده است ؛ نظر به اينكه كودكان اميدهاي آينده جامعه انساني مي باشند و داراي استعدادها و علائق نهفته و ناشناخته مي باشند كه بايد كشف گرديده و هدايت گردند.
تا بتوانند به ساختن شخصيت خود بپردازند و هرچه بهتر براي زندگي آينده در جامعه آماده گردند.
تعليم و تربيت كودكان در مراحل مقاطع گوناگون صورت مي گيرد يكي از آنها آموزش پيش دبستاني مي باشد كه اخيراً توجه زيادي هم به آنان معطوف مي گردد.
البته اين مقطع به لحاظ سني از مهمترين و حساسترين دوره هاي زندگي در حال آموزش كودكان مي باشد.
كه متاسفانه هنوز براي برخي از والدين و مسئولين دست اندر كار اهميت اين دروره آموزشي كامل مشخص نشده است. كودكان در اين مراكز چيزهايي را مي آموزند كه اقتضاي سنشان بايد بياموزند كه اين موارد را در محيط خانه بطور كامل نمي توانند بياموزند.
از ويژگيهاي مهم مراكز پيش دبستاني به مواردي مي توان اشاره كرد از قبيل اجتماعي شدن كودكان در اين محيط ها ، به خاطر مراوده و ارتباط با كودكان ديگر و همچنين دريافت و آموزش كاربرد خيلي از وسايل و امكاناتي كه در محيط زندگيشان با آنها مواجه هستد و با توجه به تاثيراتي كه مراكز پيش دبستاني در جنبه هاي مختلف زندگي كودكان دارد، اين انگيزه را در شخص ايجاد مي كند كه تحقيق و تفحصي در اين زمينه انجام دهد.
ما در كشوري زندگي مي كنيم كه براي رسيدن به استقلال و پيشرفت همه جانبه در زمينه فردي اجتماعي ، اقتصادي ، صنعتي ، علمي و فرهنگي به شخصيتهاي رشد يافته و به دلهاي بيدار و مغزهاي اندشمند و دستهاي ماهر توانا نيازمند است.
در راستاي رسيدن به اين اهداف ضروري است كه متخصصان تعليم و تربيت آنچه در توان دارند به كار گيرند و لزوم تعليم و تربيت منابع انساني كشومان به ويژه كودكان با خوش و مستعد را تبيين و گسترش دهند.
با توجه با اينكه در نظر عموم پيشرفت تحصيلي و داشتن نمرات بيشتر در مدرسه تيز هوش تلقي مي شود و نيز به لحاظ روابط متقابل خانواده و غيره در بالا بودن نمرات تحصيلي همواره بايد در پي عوامل موثر پيشرفت گروهي از دانش آموزان شد.
درست است كه ارزش نمرات امتحاني دانش آموزان در مدرسه را نمي توان انكار كرد اما موارد زيادي مشاهده شده است كه دانش آموزان با نمرات كم يا متوسط در ادامه تحصيل و در مسائل علمي و حتي در زندگي خود موفقيتهاي شاياني داشته اند.
با وجود اين تنها مي توان گفت كه پيشرفت تحصيلي در داشتن نمرات بيشتر در مدسه را تنها نمي توان به عامل خاصي نسبت داد بلكه عوامل متعددي به شكل فعال در تعامل با يكديگر هستند تا چنين وضعيتي را ترسيم كنند.
تحقيقات فراواني در زمينه افت تحصيلي دانش آموزان و علل آن انجام گرفته تا بتواند از هدر رفتن هزينه هاي هنگفتي كه در نظام آموزش كشور ها جلوگيري كند اما علي رغم نتايج بدست آمده هنوز يكي از بزرگترين معضلات آموزش و پرورش و نظامها ي آموزشي افت تحصيلي دانش آموزان است . آنچه مسلم است مطالعه و بررسي علل و افت تحصيلي كافي نمي باشد و بايد راهبرد هايي براي جلوگيري از بوجود آمدن افت تحصيلي ارائه نمود.
يكي از راه حل هاي موجود براي شناخت ويژگي دانش آموزان و عوامل موثر در پيشرفت تحصيلي آنان است تا با گسترش ويژگيهاي مذكور و جايگزين كردن اين راهبرد ها زمينه ايجاد افت تحصيلي را از بين ببريم كشف متغيير هاي پيشرفت تحصيلي موضوع ساده اي نيست پيشرفت تحصيلي دانش آموزان در مقاطع مختلف مستلزم داشتن انگيزه هاي قوي و نيرومند است . انگيزه هايي كه بتوان تحرك و پويايي لازم براي فعاليتهاي فردي و گروهي دانش آموزان را برانگيزد.
از مسائل عمده و مهم نظام تعليم و تربيت (آموزش و پرورش) در هر جامعه چگونگي تربيت و پرورش افراد آن جامعه بر اساس نيازهاي مشخص شده آن جامعه مي باشد.
روشن است كه بر آورده ساختن اين نيازهاي كاري چندان ساده و آسان نيست و رسيدن به چنين هدفي مستلزم به كارگيري مهارتهايي است كه بايد مبتني به تجربه هاي علمي باشد.
معمولاً خانواده ها به دليل درگيري ، مسائل و مشكلات مختلف از مسئوليتهايي كه نسبت به كودك در ارتباط با كودك در رابطه با زندگي او و آينده اش دارند غافل مي مانند.
همين امر سبب شده كه نسبت به محركاتي كه كودك براي رشد و تحول شخصيت خود به آنها نياز دارد غافل بماند و زياد توجهي به آنها ننمايد.
به همين علت انتظار مي رود تا مراكز حرفه اي و پرورشي و جبراني تربيت ، نظير مهد كودك يا كودكستانها بتوانند به عنوان كار تخصصي و تكميلي كار خانواده در امر تربيت كودكان گام بردارند.
جامعه براي رسيدن به هدفها بايد مسيرهايي را كه براي رسيدن به اين اهداف لازم هستند مشخص نمايد و براي طبق يك برنامه تعليم و تربيت صحيح كه در ارتباط با هدف و تامين كننده خواسته هاي فردي و اجتماعي مردم آن جامعه است افراد را هدايت كند.
رسيدن به هدفهاي جامعه و پروراندن انسان كاري نيست كه بتوان تصادف از آن گذشت بلكه احتياج به نظام پرورش برنامه ريزي شده اي دارد تا از طريق ايجاد فرصتهاي ديگري بتوان در رشد و شكوفايي استعداد هاي جامعه و جلوگيري از بروز نا هنجاريهاي تحصيلي و رفتار در كودكان اقدام لازم را بعمل آورد.
فردريك فروبل*(1825-1782) را به عنوان كسي كه به آموزش و پرورش جنبه اجتماعي مي دهد بايد نگريست .
اهميت آموزش و پرورش و پيشرفت دبستاني با افكار و نظريات فروبل انسجام و نظم دقيقتري مي يابد. او اولين كودكستان را تاسيس نمود و آن را باغ كودكان ناميد.
فروبل مي گويد : كودكستان بايد نمونه كوچكي باشد از اجتماعي كه كودكان را در بر گرفته و در آنجا بايد اجراء و عناصر روابط زندگي اجتماعي به طوري كه متناسب با توان و هوش و درك باشد آموزش و پرورش پيش دبستاني از جمله نمادهايي است كه قادر است از طريق غني سازي محيطي ، كودكان را به تجارب ادراكي و ذهني جديدي كه احتمالاً در محيط خانواده براي آنان كه امكان پذير نيست راغب نمايد.
همچنين در محيط هاي مساعد كودكستان است كه مي توان مجموعه اي از تجارب اجتماعي را هم از طريق رابطه با ساير كودكان و هم از طريق يافتن الگوهاي جديد مانند مربيان در اختيار آنان قرار دهد.
فصل اول
1-1-بيان مسأله
يافته هاي تحقيقاتي حاكي از آن است كه ارائه برنامه هاي پيش دبستاني نه تنها موجب تغييرات در توانايي هاي ذهني كودكان مي گردد . بلكه اثرات دراز مدتي نيز بر سازگاري آنان يا محيط كلاس و پيشرفت تحصيلي در دوره دبستان بر جاي مي گذارد. با توجه به اين مسأله است كه بايد براي ايجاد پيشرفت در امور زندگي به دورۀ 6 ساله اول زندگي توجه خاصي مبذول شود تا زير بناي محكمي براي مراحل بعدي پي ريزي گردد.
با توجه به اينكه عده اي از دانش آموزان قبل از ورود به دبستان و قبل از اينكه دوره اي جديد از زندگي خود را شروع كنند به جايي قدم مي گذارند كه يك طرف فرد را آماده ورود به دبستان مي كند و از طرف ديگر به فرد آموزشهايي مي دهد كه اورا دقيقأ از وابستگي به خانواده جدا مي كند و نيز به او مي آموزد كهم زندگي فقط محصور به خانواده نيست و او بايد از تجربه هاي استفاده كند.
پياژه رو ي اين موضوع تأكيد مي كند به كودك در دوران پيش دبستاني بايد فرصت كافي براي رشد كاربردهاي حسي –حركتي داده شود و توجه او به كنفرانس بين المللي آموزش عمومي در اوايل سال 1939 اين است كه براي كودكان پيش دبستان بايد وسايل مختلف آموزش حسي و حركتي داده شود و خواندن و نوشتن براي سالهاي اول دبستان گذاشته شود.
با توجه به تحقيقات مختلف صورت گرفته در مورد آموزش پيش دبستاني و اهميت آن در اينجا اين مسأله مطرح مي شود كه آيا بين پيشرفت تحصيلي دانش آموزان كه دوره پيش دستاني را طي نموده اند با دانش آموزاني كه اين دوره را طي ننموده اند تفاوتي معني داري وجود دارد ؟
2-1- ضرورت و اهميت تحقيق
در پژوهش حاضر نقش مهم آموزش پيش از دبستان در پيشرفت تحصيلي كودكان مورد بررسي قرار خواهد گرفت.آموزش و پرورش كودكستاني اولين مرحله از آموزش و پرورش رسمي است كه هدفهاو محتواي و برنامه و روشها و ابزارهاي خاصي خود را دارد و پايه مهمي براي ساير دوره هاي آموزش و پرورش عمومي است در اين مرحله از آموزش دورهاي كه مخصوص كودكان پنج و شش ساله است دوره آمادگي براي ورود به دبستان يا اصطلاحأ دوره پيش دبستاني ناميده مي شود كه اساسأ زير نظارت آموزش و پرورش است در اين دوره است كه كودكان براي اولين بار از استقلال خويش بهره مي گيرند . در اين دوره است كه نقش نهاد خارج از محيط خانواده يعني نقش كودكستان در رشد و پرورش و يادگيري كودك اهميت مي يابد ولذا برنامه ريزي منسجم وهدفدار آموزش وپرورش ضرورت بيشتري پيدا مي كند.
با توجه به اينكه هرگاه صحبتي از وضعيت درسي و معلومات علمي دانش آموزان مي شود اغلب والدين در پاسخ دادن به اين موضوعات به خاطر مشكلات و مسائلي كه در زندگي خويش با آنها روبرو هستند عاجز مي مانند و مي گويند ما به علت مشاغل خود و گرفتاريهايي كه داريم ديگر حصله بحث نمودن با فرزند خود در اين زمينه را نداريم وبعضي ها نيزي براي اينكه خود را از اين مسئوليت بدور دارند فرزندانشان را به كودكستان مي برند و بر اين باورند كه بردن به كودكستان سبس مي شود كه كودكانشان خود به خود انرژي لازم را براي ادامه تحصيلات كسب نمايند و ديگر نيازي به بحث و ياد دادن والدين خود را ندارند.
بر آن شديم با بررسي هايي بفهميم كه اين نظر ها تا چه اندازه درست است.
آيا واقعأ كودكستان مي تواند وسايل لازم را براي يك دانش آموز بر آورده سازد ؟
يا اينكه عوامل ديگري به غير از كودكستان مي تواند بر پيشرفت تحصيلي يك دانش آموز موثر باشد ؟
همچنين از اهداف ديگر اين مي تواند باشد:
الفجلب توجه مسئولين آموزشگاه و دست اندركاران آموزش و پرورش.
الفآگاهي دادن به والدين و مشخص نمودن اثر مهد كودك بر فرزندان آنان.
3-1- اهداف تحقيق
تعليم و تربيت كودكان خردسال در طول تاريخ بين اقوام مختلف به صورتهاي گوناگوني مطرح بوده است . اين نكته قابل ذكر است كه طرز تفكر عده اي در مورد كودكان به گونه اي است كه معتقدند كودك بايد با ويژگيها و نيازهاي دوران كودكي مورد تعليم و تربيت قرار گيرد . اما عده اي به عكس مي كوشند كه هر چه زودتر كودك را به فرد بزرگسال تبديل كنند . اين دو نگرش هميشه در طول تاريخ وجود داشته است تا يكي دو قرن گذشته تعليم و تربيت دوران اوليه كودكي عمومأ به عهده خانواده ها و والدين بود. در اروپا از قرن نوزدهم با به وجود آمدن تشكيلات و سازمانهايي به نام كودكستان آموزش و پرورش جدي و رسمي خردسالان آغاز شد.
بطور كلي ابتدا خانواده و بخصوص مادر قادر است كه احتياجات جسماني و عاطفي رواني كودك را بر آورده سازد ولي به تدريج كه كودك رشد مي كند ملزوم به ايجاد رابطه گسترده تري با ديگران وكسب استقلال فردي ، و يادگيري بيشتري مي شود . در اين مرحله موسسات پرورشي و تربيتي مانند آموزش و پيش دبستاني (كودكستان) اولين محيط غير از خانواده است كه كودك به آنها وارد مي شود. تاثيراتي كه كودكان از اين محيط ها دريافت مي كنند، زمينه ساز رفتارها و علايق بعدي آنان در محيط بزرگتر خواهد بود.
هدف كلي:
با توجه به اين نكته كه بعضي مي گويند چون كه پسرم و يا دخترم قبل از اينكه به مدرسه برود وارد كودكستان شده يا اينكه والديني گفته اند كه دانش آموز قبل از ورود به مدرسه بايد كودكستان برود . يا اينكه والدين و اطرافيان از كودكستان بعنوان سن آغازين ورود دانش آموز به آنجا صحبت مي كنند بر آن شديم تا مقايسه كنيم دانش آموزي كه به كودكستان رفته نسبت به دانش آموزي كه به كودكستان نرفته برتري دارد يا نه و اگر دارد چگونه و تا چه اندازه رفتن به كودكستان بر دانش آموز تأثير داشته است ؟
هدف اختصاصي :
با توجه به نظرات متفاوت و مختلفي كه افراد و والدين در جامعه در مورد كودك و پيشرفت در مدارس و همچنين كودكستان در رابطه با پيشرفت تحصيلي دانش آموزان وجود دارد ، سعي بر اين شده تا اين نظرات بررسي شده و مشخص شود آيا اين نظرات را مي توانيم مورد قبول قرار دهيم يا خيرأ و ببينيم كه آيا كودكستان در رابطه با پيشرفت تحصيلي كودك موثر است ؟
4-1- تعريف اصطلاحات تحقيق
پيشرفت تحصيلي:منظور از پيشرفت تحصيلي در تحقيق حاضر عبارت است از مجموع ميانگين نمرات دانش آموزان كلاس اول ابتدائي كه دوره پيش دبستاني را طي كرده اند.
دورۀ پيش دبستاني يا آمادگي : سالهاي پنجم و ششم زندگي كودك را از سالهاي كودكستاني و دورۀ آمادگي براي ورود به دبستان يا پيش دبستاني مي نمائيم.
در اين دوزه است كه كودكان براي اولين بار از تحرك و استقلال خود بهره مي گيرند و والدين و جامعه انتظار دارند كه كودكان براي ورود به دبستان آماده شوند
5-1-سئوالات تحقيق
1- آيا كودكاني را كه دوره پيش دبستاني را طي نموده اند ( در درس املاء) از كساني كه اين دوره را طي نكرده اند از پيشرفت تحصيلي بيشتر برخوردارند ؟
2- آيا كودكاني را كه دوره پيش دبستاني را طي نموده اند ( در درس رياضي) از كساني كه اين دوره را طي نكرده اند از پيشرفت تحصيلي بيشتر برخوردارند ؟
3- آيا كودكاني را كه دوره پيش دبستاني را طي نموده اند ( در درس فارسي) از كساني كه اين دوره را طي نكرده اند از پيشرفت تحصيلي بيشتر برخوردارند ؟
تعاريف عملياتي
منظور از تعاريف عملياني يا توضيح اصطلاحات ، بيان ساده و در عين حال رساي واژها ، كلماتي است كه بيش از يك معني داشته باشد و معني و مفهوم خاصي را به خواننده ارائه دهد كه ممكن اسن مورد توجه پژوهشگر نبوده و يا اينكه براي خواننده نا آشنا و نا مفهوم باشد. (نادي . سيف نراقي 1372 )
كودكستان ( مركز آموزشي پيش دبستاني): به مراكز آموزشي اطلاق مي شود كه به نحوي نگهداري كودكان در موقع اشتغال والدين ايشان ، آموزش اين كودكان را قبل از دوره دبستان در مراكز دولتي و يا بخش خصوصي بر عهده دارند.
كودكان آموزش ديده ( كودكستان رفته) : به كودكاني گفته مي شود كه مدت يكسال ، درست قبل از شروع دوره دبستان در مراكز آموزش پيش دبستاني، مشغول به گذاراندن آموزشهاي خاص اين دوره بوده اند.
فصل دوم –پيشينه مطالعاتي
1-تاريخچه آموزش در دوران كودكي در جهان
2-تاريخچه آموزش و پيش دبستاني در ايران
3-سير فرهنگ و تعليم و تربيت در اروپا
4-تعليم و تربيت از ديدگاه اسلام
5-مرور اجمالي بر آموزش پيش دبستاني در كشورهاي مختلف
6- تاثير اشتغال مادر بر عملكرد كودكان پيش دبستاني
آموزشهاي اين دوره شامل بازيهاي مختلف و حركات بدني و ورزشي آموزشهاي هنري مثل نقاشي ، سرود، شعر قصه در بعضي مراكز مجسمه سازي با گل نيز جزء اين آموزشها مي باشد.
كودكان آموزش نديده ( كودكستان نرفته ): به كودكاني اطلاق مي شود كه قبل از ورود به دبستان و كلاس اول ابتدائي هيچ نوع آموزش رسمي و كلاسيك را پشت سر نگذاشته اند.
پيشرفت تحصيلي:ميانگين نمره هاي دانش آموزان سال اول ابتدايي در دروس ( رياضي ) بعنوان ملاك نمايشكر پيشرفت تحصيلي در نظر گرفته شده است.با توجه به اينكه سيستم نمره گذاري در كشور ما بين صفر تا بيست مي باشد.