

بررسي نقش بازي در رشد مهارت هاي اجتماعي كودكان
بررسي نقش بازي در رشد مهارت هاي اجتماعي كودكان
فهرست مطالب
فصل اول
مقدمه
بيان مسئله
اهميت و ضرورت پژوهش
فرضيات/ سوالات پژوهش
تعيين متغيرهاي پژوهش و تعريف آن
تعريف مفاهيم، تعريف عملياتي واژه ها
فصل دوم
ادبيات تحقيق
تعاريف و ديدگاههاي مختلف در مورد بازي
فصل سوم
چگونگي انجام پژوهش
تعريف جامعه آماري
روش نمونه گيري
ابزار گردآوري اطلاعات
شيوه تجزيه و تحليل اطلاعات
فصل چهارم:
تجزيه وتحليل آماري
فصل پنجم:
نتايج
پيشنهادات
محدوديت هاي پژوهش
منابع و مآخذ
پيوست
چكيده :
اين پژوهش، تحقيقي تجربي ست كه به منظور بررسي تاثير بازي درماني، بر تكامل اجتماعي كودكان 6-4 ساله شيرخوارگاه آمنه و 9-7 ساله دبستان فائض بودند كه حداقل يكسال از مدت اقامت آنها در شيرخوارگاه گذشته و فاقد هر گونه مشكل وبيماري جسمي وذهني(تالاسمي ، فلج اندامها، نقص عضو وعقب ماندگي ذهني) بودند.
ابزار گردآوري اطلاعات، مقياس بلوغ اجتماعي واينلند بوده است كه شامل هشت زمينه مختلف سوالات مرتبط با تكامل اجتماعي كودكان مي باشد وبر اساس آن، سن اجتماعي كودكان قابل سنجش واندازه گيري مي گردد.
كوكاني كه سن اجتماعي آنها –كه بر اساس مقياس بلوغ اجتماعي و اينلند و توسط مربيان مربوطه محاسبه گرديد –حداقل به ميزان 2/1 سال از سن تقويمي آنها كمتر بود، به عنوان كودكان دجار تاخير در تكامل اجتماعي شناخته شدند كه تعداد آنها كمتر بود، به عنوان كودكان دچار تاخير در تكامل اجتماعي شناخته شدند كه تعداد آنها 26 نفر بود(2 پسر و4 دختر) و اين كودكان ، براساس روش نمونه گيري تصادفي ساده و با استفاده از جدول اعداد تصادفي؛ دو گروه آزمون و شاهد تقسيم گرديدند.
كودكان گروه آزمون به مدت پنج هفته و هر هفته در سه جلسه دو ساعته در اتاق بازي بخش و با حضور و نظارت پژوهشگر، با انواع بازيهاي خاص گروه سني 6-4 سال مورد تحقيق قرار گرفتند كه حضور پژوهشگر در جلسات، به منظور ساختار بخشيدن به بازيها و هدفدار نمودن آنها در جهت ارتقاي سطح تكامل اجتماعي كودكان مذكور بوده است.
پس از پايان مدت زمان تعيين شده ، كودكان هر دو گروه آزمون و شاهد مجددا با استفاده از مقياس بلوغ اجتماعي و اينلند مورد بررسي قرار گرفتند.نتايج حاصل از تجزيه و تحليل آماري اطلاعات كه توسط آزمون تي صورت گرفت، نشان داد كه اختلاف ميانگين سن اجتماعي كودكان گروه شاهد(94/3 با انحراف معيار45/0) با گروه آزمون(7/3 با انحراف معيار41/0) پيش از بازي درماني معني دار نبوده است(17/0=p) در صورتيكه اين اختلاف ميانگين در دو گروه شاهد(01/4 =qو 45/0=SD) و آزمون (58/4=Qو 4/0= SD) بعد از بازي درماني معني دار مي باشد(003/0>P) يعني بازي درماني سبب افزايش سن اجتماعي كودكان گروه آزمونگرديده است.
به منظور بررسي تاثير بازي درماني بر سن اجتماعي بعد از بازي درماني و با در نظر گرفتن متغيرهاي ديگري چون جنس و طول دوره اقامت از آناليزرگرسيون چند متغيره استفاده شد كه به روش گام به گام متغيرهاي نهايي در مدل مشخص گرديدند.بر اين اساس مشخص گرديد كه جنس كودك و طول مدت اقامت در شيرخوارگاه، تاثيري در وضعيت تكامل اجتماعي كودك نداشته است.
مقدمه:
بازي و ورزش يكي از اركان اصلي تعليم و تربيت هر جامعه مي باشد و بطوريكه آقاي هارولد، ام باور (( در كتاب انسان و حركت )) مي نويسد: افراديكه پرورش يافته در امر تربيت و ورزش هستند چون اين افراد سالم، آماده و فعالند بهتر مي توانند از قواي ذهني خود با هوشياري و آگاهي بهره ببرند.بازيهاي پرورشي و مهارتي نه تنها در سنين كودكي مفيد هستند بلكه در تمام لحظات زندگي در حال رشد وتغيير است و حركات طبيعي بدن در سلامت روح و روان نقش اساسي دارد. انسان با فكر و تدبير خود به بازي شكل مي دهد . نحوه اجراي آن را ارزشيابي كرده و براي ارزشيابي نيز ضوابطي تعيين مي كند.همچنين سليقه و ذوق و استعداد انسان در انتخاب بازي نقش اساسي دارد. با نگاهي به جايگاه بازي و ورزش در طول زندگي بشر و با مروري بر نوشته ها و گفته ها مشاهده مي كنيم كه در اين زمينه گسترده يعني ارتباط بين بازيها و تكامل اخلاقي –اجتماعي و عاطفي نظريات متفاوتي وجود دارد كه يكي از اين نظريه ها معتقد است كه شركت در فعاليتهاي ورزشي و بازي مخصوصا رشته ها و بازي هاي گروهي از نظر تربيتي اجتماعي مفيد است.بر طبق اين نظريه بازي به توانايي و قابليتي منتهي خواهد شد كه تعاون و همكاري با ديگران را بر پايه درك و ارتباط متقابل تقويت خواهد كرد.چرا كه كسب يكي، توانايي حاصل حداكثر كوشش است كه فرد بدون توسل به غرضهاي شخصي مي تواند از خود نشان دهد خصوصياتي مانند سخاوت، بزرگواري، جوانمردي، شجاعت، ثبات قدم مي تواند از طريق بازي و ورزش ترويج و گسترش يابد.
در اين پژوهش كه به بررسي نقش بازي در رشد عاطفي و اجتماعي كودكان پرداخته شده در چنج فصل تنظيم گرديده كه در فصل اول پژوهش به طرح مساله و ضرورت و اهميت اهداف و فزضيات مورد بررسي قرار داده شده جهت تسلط بر موضوع در فصل دوم پژوهش نظريات و ديدگاههاي مختلف در خصوص بازي و نقش آن در تكوين شخصيت مورد بررسي قرار گرفته و به نتايج مثبت اين رفتار اجتماعي پرداخته شده است.در فصل سوم پژوهش به چگونگي انجام پژوهش كه مبتني بر بررسي اسناد و مدارك و از طرفي مطالعات ميداني است پرداخته شده.در فصل چهارم تجزيه و تحليل اطلاعات و فرضيه آزمايي شده است.در فصل پنجم كه نتيجه گيري و همچنين پيشنهادات ومحدوديت ها قيد گرديده است.
بيان مسئله:
بسياري از روان شناسان عقيده دارند كه فعاليتهاي بدني مخصوصا بازي و تمرينات رشته هاي ورزشي محيط مناسبي را جهت كسب ارزشهاي فرهنگي، گرايشهاي مثبت فردي –عاطفي و رفتاري سنجيده فراهم مي آورد و آنچه كه از راه فعاليتهاي بدني و ورزشي آموخته مي شود به ساير جنبه هاي زندگي نيز قابل انتقال است.زيگموند فرويد بر پايه تحقيقات خود تاكيد مي كند كه كودكان در بازي با ابزار احساسات ناخوداگاه و تكرار موقعيتهاي اجتماعي تلاش حيرت آوري را به منظور تسلط بر اين موقعيتهاي هيجاني، شرايط و محيط را تحت تسلط خود قرار دهند و يك قرباني منفعل نباشند.
در حين بازي كودك ياد مي گيرد كه چگونه با ديگران ارتباط برقرار كند واز اين طريق انواع مختلف ومتنوع مهارتهاي عاطفي –اجتماعي را مي آموزد.بازي در دوران كودكي يكي از ابزارهاي موفقيت در قضاوت اجتماعي است ابزاري كه بعدها به عنوان يك عامل بنيادي در برابر رفتار و عمل در دوران بزرگسالي در جوامع مختلف به خدمت گرفته مي شود.از آنجائيكه بازي جزء وجود كودكان است و نقش بسيار سازنده اي در تكوين شخصيت كودكان دارد، مي تواند يك نقطه شروع جامعه پذيري تلقي گردد.
گرچه بسياري از اولياءو مربيان به اهميت نمادين وسمبوليك اين پديده رفتاري آشنايي ندارند.هر روزه مشاهده مي گردد كه بچه ها در جنبه هايي از رشد عاطفي دچار كمبود مي باشند و اين خلاء عاطفي به علل و عوامل زيادي مربوط مي شود كه يكي از اين عوامل بازي به عنوان ابزار پذيري و روح جمعي و گروهي و اجتماعي است.
لذا پيرامون موضوع مورد بحث سوالات مقدماتي بشرح زير قابل طرح و بررسي است:
-بازي چه نقشي در رشد عاطفي و اجتماعي كودكان دارد.
-چگونه بازيها مي توانند اين وسايل تكوين شخصيت تاثير و نقش برابر و يكسان در تكوين شخصيت بچه ها دارند و يا اينكه با تنوع بازيها رشد عاطفي و اجتماعي نيز تنوع و گوناگوني مي پذيرد.
اهميت يا ضرورت پژوهش:
اهميت بازي در زندگي كودك آن چنان آشكار است كه نياز چنداني به استدلال ندارد.بازي نه تنها براي حركت اندامهاي گوناگون بدن، پرورش عضلات و صرف انرژي اضافي، كه عدم مصرف آن حساسيت و عصبانيت را در پي دارد، ضروري است، بلكه ياري دهنده كودك در شناخت محيط و تسلط بر آن است.بازي، شيوه همكاري و تبادلات با ديگران و رعايت حقوق آنان را به كودك مي آموزد. آن گونه رفتار اجتماعي كه كودك از طريق بازي آزاد و بدون تكلف در خارج از محيط مدرسه مي آموزد، بسيار فراتر از آموزشي است كه از طريق تماس و بازي با كودكان ديگر در محيط مدرسه حاصل مي شود.محيط خانواده بدليل تعداد اندك كودكان همسن ومحيط مدرسه، بدليل محدوديتهاي فراوان، نمي توانند اين تمايل را در كودك ارضا كنند.اين تحقيق رهنمودي است در جهت توجه بيشتر به بازي كودكان هم درخانه و هم در كودكستان وهم در مدرسه بازي با فرصتي كه براي بروز بيان عواطف فراهم مي كند نقش پالاينده رواني را براي كودكان دارد.
اهداف يا هدف پژوهش:
با توجه به آنچه كه طرح مسئله مبني بر اهميت بازي در جامعه پذيري و رشد تكوين شخصيت كودكان بخصوص در بعد عاطفي و اجتماعي پرداخته شده است و از طرفي بعلت خلاء هايايجاد شده در كودكان عصر حاضر و عدم آگاهي والدين، مربيان، از منشا سازنده بازي در اين پژوهش اهدافي به شرح زير مدنظر است.
الف) اهداف كلي تحقيق:
بررسي نقش بازي در رشد عاطفي واجتماعي كودكان.
ب) اهداف جزئي تحقيق:
1. بازي و روحيه گذشت در رشد عاطفي واجتماعي كودكان.
2. بازي و كوشا و جدي بودن در رشد عاطفي واجتماعي كودكان.
3. بازي ودوستي در رشد عاطفي واجتماعي كودكان.
4. بازي و روحيه همكاري در رشد عاطفي واجتماعي كودكان.
5. بازي و آينده شغلي در رشد عاطفي واجتماعي كودكان.
6. بازي و روحيه كمك كردن در رشد عاطفي واجتماعي كودكان.
فرضيات/ سوالات پژوهش:
الف) بين بازي و رشد عاطفي و اجتماعي كودكان رابطه معناداري وجود دارد.
ب) فرضيات فرعي تحقيق:
1. بين بازي و روحيه گذشت رابطه معناداري وجود دارد.
2. بين بازي و كوشا و جدي بودن و عدم جدي بودن رابطه معناداري وجود دارد.
3. بين بازي و دوستي كودكان رابطه معناداري وجود دارد.
4. بين بازي و آينده شغلي رابطه معناداري وجود دارد.
الف) سوال اصلي پژوهش:
آيا بين بازي و رشد عاطفي و اجتماعي كودكان رابطه معناداري وجود دارد؟
ب) سوالات فرعي پژوهش:
1. آيا بين بازي و روحيه گذشت رابطه معناداري وجود دارد؟
2. آيا بين بازي و دوستي كودكان رابطه معناداري وجود دارد؟
3. آيا بين بازي و روحيه همكاري كودكان رابطه معناداري وجود دارد؟
4. آيا بين بازي و آينده شغلي رابطه معناداري وجود دارد؟
5. آيا بين بازي و كوشا وجدي بودن رابطه معناداري وجود دارد؟
6. آيا بين بازي و روحيه كمك كردن رابطه معناداري وجود دارد؟
