گزارش كارآموزي محصولات لبني مي ماس

سيما فايل دانلود مقاله گزارش كارآموزي پروژه نمونه سوال

گزارش كارآموزي محصولات لبني مي ماس

۴۱ بازديد

گزارش كارآموزي محصولات لبني مي ماس

گزارش كارآموزي محصولات لبني مي ماس

محصولات لبني مي ماس

فهرست مطالب

عنوان                                                                              صفحه

فصل اول

  مقدمه---------------------------------------------------4

  تاريخچه محصولات----------------------------------------16

  تاريخچه كارخانه------------------------------------------18

  ظرفيت توليد---------------------------------------------20

فصل دوم

  مواد اوليه مورد استفاده---------------------------------21

  كنترل كيفيت آنها--------------------------------------27

فصل سوم

  خطوط تجهيزات و ماشين آلات و نحوه قرار گيري آنها در

    مختلف توليد------------------------- 29

  سيستم شستشو و تصفيه فاضلاب----------------------------36

فصل جهارم

  تجهيزات آزمايشگاهي-------------------------------------51

  انواع مختلف آزمايشات------------------------------------64

  استانداردها---------------------------------------------66

فصل پنجم

  نتيجه گيري---------------------------------------------68

  انتقادات-------------------------------------------------69

  پيشنهادات----------------------------------------------70

فصل ششم

 منابع و مراجع--------------------------------------------71

 فصل اول:

مقدمه

 شير ماده غذايي با ارزشي است كه از بدو تولد انسان مورد استفاده قرار گرفته است ودر تغذيه كودكان غذايي كامل و براي بزرگسالان داراي نقش مهم و اساسي است .در بين انواع غذاهاي مصرفي روزانه شير متعادل ترين تركيبات را دارد شير حاوي مواد لازم براي توليد انرژي و رشد بوده و بعلت دارا بودن آنتي بادي هاي لازم نوزاد را از ابتلا به بيماريها محفوظ مي دارد شير يكي از منابع مهم تأمين كننده كلسيم و فسفر مورد نياز انسان است در هر ليتر شير گاو 1 تا 2/1 گرم كلسيم و 1 گرم فسفر وجود دارد . نسبت كلسيم به فسفر در شير 1 تا 4/1 است كه با توجه به نحوه جذب هر يك از اين دو عنصر در بدن انسان از نظر تغذيه حائز اهميت است .

مصرف شير و فراورده هاي آن باعث افزايش طول عمر افزايش كارآيي جسمي و فكري ، كاهش بيماريهاي عفوني كاهش پوكي استخوان و رشد مطلوب در كودكان و نوجوانان مي شود از نظر تغذيهاي مصرف يك ليوان شير معادل مصرف يك ليوان ماست يادو ليوان دوغ است شير مايعي مغذي است كه از ترشح غدد پستان در پستانداران ماده بدست مي آيد هدف از پرورش گاو شيري توليد شير با كيفيت بسيار خوب است كه تا حد امكان با استفاده از غذا و نيروي كارگر كمتري صورت مي گيرد . در حال حاضر در خوشبينانه ترين حالت سرانه مصرف شير و لبنيات در كشور 95 كيلوگرم مي باشدكه ميزان توصيهشده توسط متخصصين تغذيه 165 كيلوگرم مي باشد اين در حالي است  كه سرانه مصرف در برخي كشورهاي توسعه يافته اروپايي به مقادير بالاتر از 300 ميرسد . سهم اشتغالزايي مستقيم صنعت شير شامل گاوداريها، مراكز جمع اوري شير و كارخانه هاي فرآوري شير حدود 20  درصد از كل اشتغال بخش كشاورزي و 8/2 درصد از كل اشتغال كشور است

پروتئين شير

بعد از آب مواد پروتئيني قسمت اعظم بافتهار نرم و 18 درصد وزن بدن را تشكيل مي دهند . پروتئين ها مسئول ساخت ، نگهداري و ترميم بافتهاي بدن هستند و لازم است هميشه به مقدار لازم در رژيم غذايي استفاده شوند . پروتئيني كه با خوردن غذا به بدن انسان مي رسد در سيستم گوارشي و كبد به تركيبات ساده تري شكسته شده و جذب سلولها مي شود . واحدهاي سازنده پروتئين به نام اسيد امينه معروف است تاكنون 120 اسيدآمينه شناخته شده كه 18 نوع آن در شير موجود است از نظر علم تغذيه ، 8 نوع اسيد آمينه از مجموع 20 نوع آن از اسيدهاي آمينه  ضروري بدن هستند كه بدن قادر به ساخت آن نبوده و بايد با غذا تأمين شوند . شير داراي كليه  اسيدهاي آمينه ضروري است وشير و فراورده هاي شيري منبع بسيار خوبي براي تأمين مواد مورد نياز بدن است . در كشورهاي آمريكا ، كانادا و اروپاي غربي 20 تا 30 درصد پروتئين از شير تأمين مي شود . اين رقم در كشورهاي آسيايي كمتر از 10 درصد است مصرف روزانه 5/0 ليتر شير 50 درصد پروتئين مورد نياز افراد بالغ را تأمين مي كند .

كربو هيدرات ها

  كربوهيدرات ها منابع مهم انرژي در غذا را تشكيل مي دهند . كربو هيدرات ها بهمواد پر انرژي تجزيه شده و انرزي لازم را در بدن ايجاد مي كنند . قند شير لاكتوز نام دارد و شيريني آن 30 برابر از قند و نيشكر كمتر است . همچنين لاكتوز مانند ساير قندها چاق كننده نيست و مصرف آن براي بيماران مبتلا به ديابت ، مضر نيست .

چربي

 چربي شير بسيار آسان هضم مي شود و نقش عمده اي در توليد انرژي دارد . ساير مواد مانند قندها و مواد پروتئيني ، نمي توانند به ميزان چربي ، مولد انرژي باشند  . انرژي حاصل از چربي تقريبا دو برابر مقدار انرژي مواد قندي يا پروتئيني است . 50 درصد انرژي شير كامل از مواد چربي موجود در آن تأمين مي شود .

 مواد معدني موجود در شير

 املاح معدني در شير بصورت محلول يا تركيب بامواد پروتئيني است كه مجموع ان در شير كمتر از يك درصد است . مهمترين مواد  معدني موجود در شير عبارتند از كلسيم ، پتاسيم ، فسفر ، سديم و مقدار بسيار كمي آهن .

  1_ كلسيم

  تقريبا 6/1 درصد از وزن بدن را كلسيم تشكيل مي دهد كه نسبت بر ساير مواد معدني تشكيل دهنده بدن  از همه بيشتر است 85% از خاكستر اسكلت بدن ، فسفات كلسيم است . مقاديري از آن در مايعات بدن ، اعصاب ، قلب و عضلات وجود دارد مقدار مناسب كلسيم رد بدن در تنظيم ضربان قلب و فشار خون نيز مؤثر است . در غذاي روزانه هر فرد بايد حداقل 600 ميلي گرم كلسيم موجود باشد . اين ميزان در مورد زنان باردار و شيرده 1500 تا 2000 ميلي گرم توصيه شده است . شير و فراورده هاي آن منبع بسيار غني كلسيم است . مصرف روزانه دو ليوان شير كلسيم مورد نياز بدن كودكان را تأمين مي كند ويتامين D نقش عمده  اي در جذب كلسيم دارد و همچنين مشكلات ميزان جذب كلسيم در بدن را كاهش مي دهد . تابش نور خورشيد به بدن بخش عمده اي از ويتامين D مورد نياز بدن راتأمين مي كند . كمبود كلسيم در كودكان موجب نرمي استخوان ، نقصان رشد و خرابي دندان ها و لثه ها و در بزرگسالان سبب پوكس استخوان مي شود . روزانه 5/0 ليتر شير 100% نياز افراد بالغ به كلسيم را تأمين مي كند .

   فسفر: از اجزاي مهم تركيب سلولهاي بدن است و در واكنش هاي شيميايي كه در بدن صورت مي گيرد و هم چنين در فعال كردن آنزيم ها ، ويتامين ها و در نهايت رشد و ترميم  بافتهاي بدن ، نقش عمده  اي دارد . فسفر در تشكيل واستحكام استخوان ها ، همراه كلسيم عمل مي كند و در ساخت بافتهاي عضلاني ، مغز و اعصاب دخالت دارد بهتربن مقدار مصرف فسفر طوري است كه نسبت كلسيم به فسفر برابر يك باشد يعني فسفر به اندازه ي كلسيم براي بدن مورد نياز است غذاهايي كه به اندازه كافي پروتئين وكلسيم دارند ، به اندازه كافي از فسفر نيز غني هستند . كمبود فسفر عوارضي مشابه كمبود كلسيم در بدن ايجاد مي كند مصرف روزانه 5/0 ليتر شير 90 تا 100 درصد نياز افراد بالغ به فسفر را تأمين مي كند .

3_ پتاسيم و سديم

اگرچه اين دو از نظر شيميايي خواص مشابهي دارند ولي هيچكدام اط آنها نمي توانند جايگزين ديگري در بدن داشته باشند . سديم 2/0 درصد ازوزن بدن را تشكيل مي دهد و عمدا در مايعات بدن و خون يافت مي شود . افزايش سديم در بدن موجب خروج اب سلولي شده ومنجر به آماس اندامهاي تحتاني بدن مي شود . پتاسيم 09/0 درصدوزني بدن را تشكيل مي دهد و عمدتا از تركيبات داخل سلولي است . پتاسيم تنپيم كننده مناسبي براي حالت اسيدي و بازي خون و اهميت آن در ايجاد تعادل طبيعي بين سلولهاي بدن و مايع اطراف سلولي است . مصرف روزانه 5/1 تا 5/4 گرم پتاسيم بر حسب نوع رژيم  تصيه مي شود . شير و فراورده هاي ان منبع خوبي براي تأمين پتاسيم مورد نياز بدن مي باشند .

 4_ آهن

  اهن فقط 004/0 درصد وزني بدن را تشكيل مي دهد اما اهميت و نقش عمده  اي در انتقال اكسيژن خون به سلولهاي بدن دارد و مقدار آهن موجود در شير كم و حدود 05/0 درصد است ولي بر خلاف برخي مواد آهني موجود در شير و تخم مرغ به طور كامل جذب مي گردد در رژيم غذايي روزانه مصرف براي بچه ها 10-5 ميلي گرم ، براي مردان 10 ميلي گرم و براي زنان 18 ميلي گرم  پيشنهاد مي شود نوع آهن مصرفي براي بدن بسيار مهم است مثلا ميزان آهن قابل جذب اسفناج به عنوان ماده غذايي حاوي درصد بالاي آهن فقط يك چهارم است . مصرف نيم  ليتر شير در روز فقط 1 تا 5 درصد نياز بدن را تأمين مي كند .

 5_ منيزيم

 منيزيم از عناصر اصلي تغذيه و همراه كلسيم و فسفر در ساخت و استحكام استخوان بندي دخالت دارد . منيزيم نقش عمده اي در ساخت پروتئين هاي بدن از اسيدهاي آمينه دارد . مقدار مصرف روزانه آن نسبت سن و وزن بدن از 150 تا 300 ميلي گرم توصيه ميشود . 100 ميلي گرم شير حاوي 14 ميلي گرم منيزيم است مصرف روزانه دو ليوان شير 20تا 30 درصد منيزيم مورد استفاده افراد بالغ را تأمين مي كند .

6_ ويتامين ها

1-6-ويتامين A:

  شير ولبنبات از منابع غني است .ميزان اين ويتامين كه از ويتامينهاي محلول در چربي است  بسته به فصل ، نژاد حيوان و نوع تغذيه در شير دام متغير است .ولي كره يك فراورده لبني است كه از نظر ويتامين غني ميباشد . كمبود اين ويتامين باعث شب كوري،ناراحتي هاي چشمي و كاهش مقاومت بدن در برابر بيماري هاي عفوني ميگردد.مصرف دو ليوان شير حدود 10 درصد نياز بدن به اين ويتامين را در افراد بالغ تامين ميكند.

2-6-ويتامين D

از ويتامين هاي محلول در چربي است جزب و تعادل كلسيم و فسفر در بدن نقش اساسي دارد مصرف روزانه دو ليوان شير حدود 40 درصد نياز ويتامين در افراد بالغ را تامين ميكند .

3-6 ويتامين B1

مقدار ان در شير ناچيز است و در 10 تا 60 درصد اين ويتامين طي فرايند پاستور ريزاسيون در اثر حرارت از بين مي رود . كمبود اين ويتامين در بدن باعث بي اشتهايي ، بي حو صلگي و خستگي جسمي و روحي مي گردد.

4-6-ويتامين B2

 شيرمنبع خوبي از اين ويتامين است طوري كه با  مصرف دو ليوان شير حدود 50 درصد ويتامين B2 موردنياز بدن افراد بالغ تأمين مي گردد . عوارض كمبود اين ويتامين در بدن عبارتند از : پوسته پوسته و خشك شدن پوست  اطراف دهان ، گوش وبيني . در موارد شديد كمبود در بينايي اختلال بوجود مي آورد . مصرف دو ليوان شير حدود 50 درصد ميزان نياز به  ويتامين  در افراد بالغ راتأمين ميكند .

5-6-ويتامين B12

 يكي از اجزاي ضروري در تشكيل گلبوبهاي قرمز خون است و حرارت پاستوريزاسيون در كاهش آن نقش ندراد . عوارض كمبود اين ويتامين عبارتند از كم خوني و خستگي با مصرف روزانه دو ليوان شير حدود 50 درصد نياز بدن افراد بالغ به اين ويتامين تأمين مي شود

6-6-ويتامين C

در ساخت دندان و تشكيل استخوان بندي نقش بسزايي دارد و باعث تقويت بدن در برابر بيماريهاي عفوني مي گردد . اين ويتامين در متابوليسم اسيدهاي آمينه نيز مؤثر است . عوارض كمبود اين ويتامين عبارتند از : بي حالي ، عفونت لثه ، كم شدن مقاومت بدن در برابر بيماريهاي عفوني بامصرف دو ليوان شير حدود 16 درصد ويتامين C مورد نياز افراد بالغ تأمين مي شود .

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.